miércoles, 25 de septiembre de 2013

Gavà muestra minerales únicos de la época del neolítico


El Museo de Gavà acoge una exposición de obsidiana | El material volcánico se utilizaba como herramienta de corte
16 de septiembre a 10 de noviembre de 2013

Gavà (EFE).- El Museo de Gavà muestra hasta el 10 de noviembre una selección de piezas de obsidiana del neolítico únicas en Cataluña. Este material es un vidrio volcánico de color negro que se utilizaba como herramienta de corte durante el neolítico.

La exposición que organiza el Museo de Gavà muestra las seis únicas piezas de obsidiana de la época neolítica que se conservan en Cataluña y explica cómo llegaron desde la Sardeña, de donde era originario este mineral, hasta Cataluña, la utilidad que tuvieron y porqué se han localizado entre las ofrendas a los muertos.

Más de 5.000 años de antigüedad

Las piezas que se exponen tienen más de 5.000 años de antigüedad y se descubrieron en yacimientos catalanes. La muestra se enmarca en los actos organizados con motivo de las Jornadas Europeas del Patrimonio, que este año se centran en la arqueología y en la prehistoria.

Coincidiendo con la exposición se han organizado diversos actos, como una charla-taller, para poder conocer el uso de estas piezas, para aprender a identificarlas o para descubrir el uso que tenían. lavanguardia.com  / Link 2

Relacionado: Xerrada-taller Vidres negres del neolític: d'on venien i per a què servien 
29/09/2013
A les 11.00
Museu de Gavà
Fins a data d'avui, a Catalunya s'han trobat sis peces neolítiques d'obsidiana que tenen 5.500 i 6.200 anys d'antiguitat. Sabem que aquestes eines fetes amb un vidre negre de tall extraordinari tenen el seu origen és a Sardenya. Però, per què i com van fer aquest viatge tan llarg? Per què les trobem en enterraments neolítics? Quin ús tenien? Aquestes preguntes i d'altres les intentarem respondre en una xerrada taller a càrrec de dos dels arqueòlegs que les han investigat. També podreu veure aquestes peces i, al laboratori del Museu, conèixer les tècniques d'estudi que s'utilitzen actualment.

A càrrec de Josep Bosch, conservador del Museu de Gavà, i Juan Gibaja, investigador del CSIC - Institució Milà i Fontanals...


Actualización 04-10-13. Vídeo relacionado. L'obsidiana prehistòrica i l'arqueologia experimental

Actualización 16-10-13. Relacionado: La mineria neolítica a Catalunya: l’explotació de la variscita, la sal i el sílex

L’Institut de recerques envers la Cultura (IREC), en el seu afany per a la difusió de la recerca científica, crea la Taula Rodona de Cardona. Aquesta neix amb la voluntat de celebrar-se cada 2 anys i vol ser un instrument de col·laboració i transmissió de dades i experiències entre institucions i grups de recerca; amb la participació d'altres investigadors i estudiants.

L’IREC, el Museu de Gavà, l’Ajuntament de Cardona i Trajectoires organitzen el dissabte 16 de novembre del 2013 la I Taula Rodona de Cardona, que tractarà sobre la mineria neolítica a Catalunya. És la primera trobada que versa exclusivament el tema miner d’aquest període, i es centrarà en la variscita, la sal i el sílex...


Actualización 18-11-13. Vídeo: Vidres del neolític al Museu

3 comentarios:

salaman.es dijo...

Actualización: Vídeo. L'obsidiana prehistòrica i l'arqueologia experimental

salaman.es dijo...

Actualización. La mineria neolítica a Catalunya: l’explotació de la variscita, la sal i el sílex

salaman.es dijo...

Actualización. Vídeo: Vidres del neolític al Museu