martes, 3 de febrero de 2015

Antiquity 343 - Feburary 2015 (Free access)

Antiquity Publications Ltd is delighted to announce that Antiquity is partnering with Cambridge University Press to publish the journal from 2015. At the same time, we will be expanding from 4 to 6 issues per year. Working with Cambridge University Press will provide new opportunities for Antiquity to extend its international coverage and reach out even more effectively to our authors and readers worldwide. [...] Antiquity

Antiquity Volume 89 / Issue 343 - Feburary 2015 (Free access)
- Research articles:
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Angela R. Lieverse, Vladimir Ivanovich Bazaliiskii and Andrzej W. Weber
Death by twins: a remarkable case of dystocic childbirth in Early Neolithic Siberia...... 23 - 38
John Robb, Ernestine S. Elster, Eugenia Isetti, Christopher J. Knüsel, Mary Anne Tafuri and Antonella Traverso
Cleaning the dead: Neolithic ritual processing of human bone at Scaloria Cave, Italy...... 39 - 54
Primitiva Bueno Ramírez, Rodrigo de Balbín Behrmann, Luc Laporte, Philippe Gouézin, Florian Cousseau, Rosa Barroso Bermejo, Antonio Hernanz Gismero, Mercedes Iriarte Cela and Laurent Quesnel
Natural and artificial colours: the megalithic monuments of Brittany...... 55 - 71
Ferran Borrell, Josep Bosch and Tona Majó
Life and death in the Neolithic variscite mines at Gavà (Barcelona, Spain)...... 72 - 90
Timothy Insoll, Timothy Clack and Olirege Rege
Mursi ox modification in the Lower Omo Valley and the interpretation of cattle rock art in Ethiopia...... 91 - 105
...

-  Method
Arkadiusz Marciniak, Marek Z. Baranski, Alex Bayliss, Lech Czerniak, Tomasz Goslar, John Southon and R.E. Taylor
Fragmenting times: interpreting a Bayesian chronology for the Late Neolithic occupation of Çatalhöyük East, Turkey...... 154 - 176
Karine Taché and Oliver E. Craig
Cooperative harvesting of aquatic resources and the beginning of pottery production in north-eastern North America...... 177 - 190

Actualización 06-02-15: Hace 3.000 años los norteamericanos cocinaban pescado
Arqueólogos de la Universidad de York, y del Queens College de la Universidad de la Ciudad de Nueva York, han descubierto que el primer uso de la cerámica en el noreste de Norteamérica fue principalmente para cocinar, almacenar y festejar en sociedad con pescado, por parte de los grupos de cazadores-recolectores...

 

Actualización 06-02-15: Descubren el caso más antiguo de la muerte de una madre en medio del parto: 7.700 años
Se trata de la tumba de una mujer de 20 a 25 años que falleció al dar a luz a dos gemelos. Uno alcanzó a salir, pero el otro se mantuvo en el útero...



Actualización 09-02-15: Investigadores de Universidad de Alcalá publican en una revista británica sus descubrimientos sobre megalitos atlánticos
Investigadores de la Universidad de Alcalá publican en la revista especializada británica 'Antiquity' sus descubrimientos sobre el uso de pigmentos en los megalitos atlánticos, ha informado la institución educativa en un comunicado.

   El grupo Grafías Prehistóricas de la Universidad de Alcalá ha contado con el apoyo de técnicas de análisis de pigmentos mediante una técnica especializada de microscopía óptica, llevadas a cabo por el equipo de A. Hernanz de la UNED y de colegas de la Unidad de Investigación del CNRS de la Universidad de Rennes 1 de Francia.

   La fama de los megalitos del noroeste francés se debe a su monumentalidad, con grandes menhires y dólmenes, y a la profusión de los grabados, que sobre sus paredes expresan las ideas sobre la muerte de sus constructores hace casi 7.000 años.

   Este descubrimiento desvela que estas decoraciones funerarias eran mucho más complejas de lo esperado e incluían pinturas. Además de los estudios sobre aspectos técnicos de composición de los pigmentos, de las recetas utilizadas y de la temática de las composiciones, la investigación abre posibilidades a la datación directa sobre pigmentos de composición orgánica y supondría un novedoso sistema de datación para el megalitismo europeo.

Prehistoric High Times: Early Humans Used Magic Mushrooms, Opium

Opium, "magic" mushrooms and other psychoactive substances have been used since prehistoric times all over the world, according to a new review of archaeological findings.

The evidence shows that people have been consuming psychoactive substances for centuries, or even millennia, in many regions of the world, said Elisa Guerra-Doce, an associate professor of prehistory at the University of Valladolid in Spain, who wrote the review.

Guerra-Doce's previous research showed the use of psychoactive substances in prehistoric Eurasia. The new review "brings together data related to the early use of drug plants and fermented beverages all over the world," Guerra-Doce told Live Science...


Actualización 26-02-15: La relación prehistórica del Homo sapiens y las sustancias psicoactivas
La doctora Elisa Guerra-Doce, profesora asociada de prehistoria en la Universidad de Valladolid, España, ha realizado un estudio donde documenta el uso de diversas sustancias psicodélicas, así como de fermentos alcohólicos y la planta de tabaco, en diferentes culturas alrededor del mundo, con el objetivo de tratar de comprender la correlación de las civilizaciones y las sustancias que alteran la conciencia.

“Tan pronto como estas plantas y bebidas fermentadas comenzaron a consumirse”, escribe Guerra-Doce, “existe evidencia ininterrumpida de su uso durante siglos y, ocasionalmente, la relación que comenzó en tiempos prehistóricos ha continuado hasta nuestros días”...

Prehistoric caves found in Papua

Jayapura (ANTARA News) - The Archaeology Office of Jayapura has in its research found prehistoric caves used to be inhabited by prehistoric people in the Karst hilly areas of Lake Sentani, Jayapura, Papua, a researcher said.

"The caves discovered are the Rukhabulu Awabu, Ifeli-feli and Ceruk Reugable caves," researcher Hari Suroto of the Jayapura Archaeology Office, said here on Sunday.

He said that their physical conditions and surroundings near a water source, where artifacts such as pottery, lake mollusc shells, marine mollusc shells and animal bones, indicated that the caves were used as human dwellings during the Neolithic age.

"The findings of the marine mollusc shells in the Reugable site and Cave Rukhabulu Awabhu, illustrate that in the past the inhabitants of the two sites have been consuming marine mollusks," he said.

This is very interesting because there is proof that the inhabitants of the caves had communications with the community members living in the coastal areas of the youtefa Bay.

"This indicates that the prehistoric men have already had communications with each other as proven by the findings of the sea mollusc shells in the caves," he said.

After all, the type of soil in the three caves are not suitable for producing potteries. Thus, it is concluded that the potteries found in the caves came from other places outside the cave areas.

"The black color found outside the potteries indicated that they were also used to cook," he said.

Lake Sentani is located in an area between the Jayapura city and the District of Jayapura with a width of 9,300 hectares. It is part of the Cyclops Nature Preserve. antaranews.com

Did Neanderthals die out because of their weak jaws?

Neanderthals probably cooked their food before eating but would have struggled to eat root vegetables, according to a new study.

Geneticists have analysed ancient DNA from the remains of Neanderthals and another ancient human relative, the Denisovans.

They found that these prehistoric human ancestors lacked key genes needed to chew hard foods - just like modern humans alive today.

Chimpanzees, our closest living primate relative, still have these mastication genes as they need to chew tough, raw food.

The scientists also found that Neanderthals and their Denisovan cousins may have struggled to digest starchy foods like root vegetables. [...] dailymail.co.uk/


Actualización 10-02-15: La importancia de la alimentación en la evolución de los humanos modernos
La diferencia entre los seres humanos y sus parientes más cercanos es, en parte, una cuestión de gusto. Los ñames y calabazas son tan sosas como las patatas a nuestros paladares de hoy, pero a un chimpancé y para nuestros antepasados, sus variedades silvestres eran amargas y asquerosas. Los científicos han identificado ahora, una serie de cambios genéticos que permitieron a nuestros antepasados diversificar sus paladares, dándoles la posibilidad de ampliar su gama de alimentos y conquistar el mundo...

Actualización 12-02-15: Los sabores amargos cambiaron el destino de la humanidad
Son muchas las características que distinguen no sólo del resto del reino animal. Sin embargo, nuestra capacidad de comer plantas amargas fue un elemento esencial para que que nos pudiéramos distinguir incluso de nuestros antepasados más remotos y de los chimpancés actuales. Por supuesto, a través del tiempo el particular sentido del gusto humano también ha contribuido a la evolución de nuestra especie. Nuestra relación con los alimentos es parte del ser humano. Las comidas son el escenario de rituales y la oportunidad de fortalecer los lazos sociales más allá de lo que implica cocinar y comer. Pero, ¿de qué manera la forma en la que comemos ayudó a hacernos humanos? ...