lunes, 21 de noviembre de 2016

Rice farming in India much older than thought, used as 'summer crop' by Indus civilisation


Excavating a pit from which archaeobotanical samples were collected at the Indus Civilization site of Masudpur I in northwest India. Credit: Cameron Petrie

Thought to have arrived from China in 2000 BC, latest research shows domesticated rice agriculture in India and Pakistan existed centuries earlier, and suggests systems of seasonal crop variation that would have provided a rich and diverse diet for the Bronze Age residents of the Indus valley.

Latest research on archaeological sites of the ancient Indus Civilisation, which stretched across what is now Pakistan and northwest India during the Bronze Age, has revealed that domesticated rice farming in South Asia began far earlier than previously believed, and may have developed in tandem with - rather than as a result of - rice domestication in China.

The research also confirms that Indus populations were the earliest people to use complex multi-cropping strategies across both seasons, growing foods during summer (rice, millets and beans) and winter (wheat, barley and pulses), which required different watering regimes. The findings suggest a network of regional farmers supplied assorted produce to the markets of the civilisation's ancient cities. [...] University of Cambridge / Link 2 


Actualización: El cultivo del arroz en la India es mucho más antiguo de lo creído — Noticias de la Ciencia y la Tecnología


Las últimas investigaciones en yacimientos arqueológicos de la antigua civilización del Indo, que se extendía por el actual Paquistán y el noroeste de la India durante la Edad del Bronce, han puesto de manifiesto que el cultivo en el sur de Asia de arroz domesticado (adaptado por el Ser Humano para su cultivo agrícola) se inició mucho antes de lo que se creía con anterioridad, y que pudo desarrollarse al mismo tiempo que la domesticación del arroz en China, en vez de ser un resultado de esto último.

Los hallazgos hechos en la investigación también confirman que las poblaciones del Indo fueron las primeras conocidas en usar estrategias complejas de multicultivo a lo largo de las dos estaciones principales, cultivando alimentos durante el verano (arroz, mijo y judías) y el invierno (trigo, cebada y legumbres), que requerían diferentes regímenes de regadío. Lo hallado sugiere que una red de agricultores regionales suministraba una producción variada a los mercados de las antiguas ciudades de dicha civilización.

Se conocían pruebas de un uso muy temprano del arroz procedentes del yacimiento arqueológico de Lahuradewa, en la cuenca central del Ganges, pero se había venido creyendo que el cultivo del arroz domesticado no alcanzó el sur de Asia hasta finales de la era del Indo, cuando llegó el arroz cultivado en humedales, hacia el 2000 a. C. Los investigadores hallaron evidencias de arroz domesticado en el sur de Asia hasta 430 años antes de esta fecha.